Mor als 42 anys Joan Cardona, guitarrista de Sopa de Cabra

DdeG.Girona

El guitarrista de la formació gironina Sopa de Cabra, Joan Cardona, "Ninyin", va morir ahir a Barcelona a l'edat de 42 anys a conseqüència d'un càncer de fetge que patia des de fa molt de temps. 

L'afecció només li va permetre interpretar dues cançons en el concert de comiat del grup gironí a la sala Razzmatazz de Barcelona, el 8 de novembre de l'any passat. Un dels moments més emotius d'aquesta actuació va tenir lloc quan els components de Sopa de Cabra van dedicar el tema Ninyin union worker mine, a Pau Cardona, germà de Joan, qui també va morir fa pocs mesos a causa de la mateixa malaltia. Aquesta va ser l'última aparició en públic del guitarrista gironí. D'altra banda, en el concert que es va celebrar a la seva ciutat natal, Girona, en el marc de les Fires i Festes de la ciutat, tampoc va actuar a causa de la mort del seu germà Pau, pocs dies abans. En aquestes actuacions, la banda va comptar amb Jaume Soler, "Peck", que interpretava els temes quan Joan Cardona tenia dificultats per tocar.

Joan "Ninyin" Cardona va néixer a Girona el 29 de novembre de l'any 1959 i ja havia participat en altres formacions temps abans de formar Sopa de Cabra, banda de la qual va ser un dels fundadors. Anteriorment, havia tocat amb Gerard Quintana i Francesc Cocó en un altre grup. El fet de ser el component més gran de la banda va fer que els seus companys li posessin el sobrenom de "Ninyin", en referència al seu esperit jove. Amant del rock and roll, Joan Cardona va ser el guitarrista de Sopa de Cabra des dels inicis d'aquesta formació, l'any 1988.

Pilar de Sopa de Cabra

Diversos crítics musicals coincideixen a assenyalar que Ninyin va ser un pilar important de Sopa de Cabra i qui va influenciar en gran mesura, tant musicalment com ideològicament, aquesta formació. Segons els crítics musicals, se'l considerava l'ànima de Sopa de Cabra i també el portador del so inicial del grup, un so amb clares referències musicals als Rolling Stones, sobretot en els seus primers àlbums. De fet, el nom de Sopa de Cabra està extret d'un disc de la banda que lidera Mike Jagger. També es diu que el guitarrista va ser qui va aportar la vessant més rockera al grup. Joan Cardona va ser un dels compositors d'alguna de les cançons de més èxit del grup gironí com ara El carrer dels torrats, que va escriure amb Gerard Quintana, o Sexo, amb el seu germà Pau, també recentment desaparegut. Després de la dissolució de la banda, el guitarrista tenia previst editar un disc en solitari. De fet, per a l'últim àbum que va editar Sopa de Cabra, Plou i fa sol, Joan Cardona va escriure La darrera mirada enrere, que en aquest cas va cantar ell, i amb la qual pretenia acomiadar-se dels seus seguidors. L'enterrament del guitarrista de Sopa de Cabra tindrà lloc demà dimarts a dos quarts de dotze del migdia al tanatori de les Corts de Barcelona. S'espera que els amics més íntims del cantant hi estiguin presents per donar-li l'últim adéu.

tornar