Joan «Ninyín» Cardona, la guitarra, la ràbia i l'inconformisme de Sopa de Cabra, mor als 42 anys

Ha estat víctima del càncer, com també va ser-ho recentment el seu germà Pau

Joan Cardona, en Ninyín, guitarrista de Sopa de Cabra, va morir ahir a Barcelona als 42 anys d'edat, víctima del càncer, com també ho va ser el seu germà Pau el novembre passat. Justament, la pèrdua del seu germà va ser el cop definitiu per a en Ninyín, que feia molt de temps que lluitava contra la malaltia i retirat de l'activitat del grup en directe, però no de les gravacions. Pel que sembla, Joan Cardona, un apassionat de la vida i del rock'n'roll estava preparant un disc en solitari.

21/01/2002

XAVIER CASTILLÓN Girona

Nascut a Girona el 29 de novembre del 1959, en Ninyín era el més gran dels components de Sopa de Cabra, però aquest fet quedava totalment relativitzat pel seu esperit eternament jove, impulsiu i amant de la wild side i del rock'n'roll way of life. Segons el seu company i amic Gerard Quintana, «la mort sempre és injusta, però encara ho és més quan es tracta d'una persona amb tanta vida com ara en Ninyín». A l'últim concert de Sopa de Cabra, el 8 de novembre passat a Barcelona, en Ninyín va sortir a l'escenari a mig concert, amb un barret de copa envoltat per tres estampes (un indi americà, una deessa hindú i un buda tibetà), per tocar durant una mitja hora cançons com ara El sexo una composició dels dos germans Cardona , L'Empordà i el Rock'n'roll de Led Zeppelin: tota una declaració de principis per a aquest rocker, que ho era en cos i ànima.

Sopa de Cabra no va ser la seva única banda entre molts altres projectes anteriors i paral·lels, cal recordar la Ninyin's Mine Workers Union Band , però sí la seva gran obra, tot i que no sempre va estar d'acord amb l'evolució de la línia musical del grup. No hi ha moltes composicions seves a la discografia de Sopa de Cabra, però aquí en destaquem El so de la llum: «No ho pensis i escolta el so de la llum, que no acabarà quan mori el temps...»

tornar